Публикувано на: чт, юни 11th, 2015

Рекорден запор за близо 1 милиард лева на собственост на Цветан Василев

Отрязаха банкера-беглец от достъп до акции, сметки, сейфове и картини

Нов рекорд постави комисията за гражданска конфискация на имущество, придобито по престъпен начин. По нейно искане съдът наложи запор върху имущество на Цветан Василев за 963 милиона лева, пише „Преса”.

Магистратите спряха достъпа на банкера-беглец в Сърбия до дружествени дялове, акции, банкови сметки, сейфове, леки и товарни автомобили, картини. Василев е в Белград с отнет паспорт хи мярка „подписка”, след като в края на юли миналата година бе задочно обвинен в присвояването на 206 милиона лева от КТБ.

Стойността на блокираното имущество е без аналог досега. За 2013 и 2014 година комисията е успяла да запорира дялове и сметки на различни „клиенти” на обща стойност 63.7 милиона лева.

Съдът обаче е отказал да спре всички разпоредителни сделки с активите на компании, в които банкерът или свързани с него лица имат участие. Отказът вече е оспорен от държавата пред Софийския апелативен съд.

Решенията на съда влизат в сила веднага, ако не бъдат оспорени на втора инстанция. Ако тя потвърди запорите, Василев ще има възможност да се защити и да предостави доказателства, че е изряден.

В срок до 3 месеца комисията трябва да внесе в съда искане за конфискация на имуществото.

Коментари

Автор